Bez kategorii KUCHNIA PRZEPISY ŚNIADANIA

Naleśniki bez glutenu – cudownie delikatna tapioka

3 kwietnia 2020

Te naleśniki stworzyłam jakiś czas temu zupełnym przypadkiem. Od niemal 10 lat z powodzeniem unikam produktów glutenowych, przez ten czas poznałam sposoby na smaczną kuchnię bez glutenu z użyciem zamienników. Dzisiejszym zamiennikiem dla mąki pszennej będzie tapioka, dzięki której naleśniki są fantastycznie mięciutkie i elastyczne.

Ten przepis prawdziwie wielbię, ponieważ z jego użyciem dzieje się magia. Pozwólcie, że wypunktuję:

  • Tych naleśników nie da się spalić. Jeśli się zagapisz, po prostu zrobisz sobie chrupiącą macę,
  • Można z nich zrobić świetne kluski do zupy,
  • Idealnie nadają się również jako zamiennik dla pierogów, których ulepienie bez glutenu nie należy do najprostszych. Wystarczy nadzienie zawinąć w naszego tapiokowego naleśnika i podsmażyć na patelni aby ładnie się zalepił.

Naleśniki z tapioki:

1 szklanka mąki z tapioki
1 szklanka mleka (ja używam migdałowego)
1/2 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju

Mieszamy całość i wlewamy na rozgrzaną patelnie, smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply ปั้มไลค์ 8 lipca 2020 at 03:05

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

  • Reply ทิชชู่เปียกแอลกอฮอล์ 8 lipca 2020 at 03:06

    These are actually great ideas in concerning blogging.

  • Reply แผ่นกรองหน้ากากอนามัย 8 lipca 2020 at 03:07

    A big thank you for your article.

  • Reply เบอร์สวย 8 lipca 2020 at 03:08

    I always spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews daily along with a mug of coffee.

  • Leave a Reply