Bez kategorii KUCHNIA LESS WASTE

Gospodarowanie żywnością – jak nie zmarnować zapasów

15 marca 2020

Wraz z pojawieniem się pandemii, pojawiła się też potrzeba gromadzenia żywności „na zapas”. Nie jest to złym odruchem, eliminowanie konieczności systematycznego wychodzenia z domu może uchronić nas i nasze otoczenie przed transmisją wirusa. Z gromadzeniem zapasów wiążą się jednak dwa problemy:

  1. W okresie epidemii ludzie gromadzą się w dużych skupiskach i nie trzymają stosownych odległości stojąc w kolejkach
  2. Istnieje wysokie ryzyko marnowania nadwyżki produktów, zwłaszcza świeżych

Aby korzystać ze swoich zapasów możliwie najdłużej, dbać środowisko, zachować różnorodność diety i nie marnować jedzenia, stworzyłam skromny poradnik dotyczący tego, jak gospodarować naszą domową spiżarnią.

Pisząc ten post, sama czerpałam z niego lekcje. Wiele błędów popełniałam dotychczas, niedbale przechowując żywność, powodując, że wiele warzyw i owoców lądowało w śmietniku.  Wiele wskazówek dotyczących przechowywania zaczerpnęłam z książki „Bez resztek” Jagny Niedzielskiej, którą bardzo wszystkim polecam.

 

Zasady przechowywania w lodówce:

  1. Na górnej półce trzymamy nabiał, przetwory i ciasta. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. Dobre bakterie – kwaszące – rozwijają się w wyższej temperaturze, natomiast kiedy jest zbyt zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne.
  2. Na środkowej półce powinny się znaleźć produkty, które najszybciej się psują: gotowe dania do odgrzania, sery i wędliny. Dania i produkty z tej półki powinny być zawsze szczelnie zamknięte.
  3. Dolna półka to miejsce dla surowego mięsa, ryb i owoców morza. Nie trzymamy tych produktów na tej samej półce, co dania gotowe do spożycia.
  4. W dolnej szufladzie przechowujemy owoce i warzywa, trzymane luzem, bez folii, przez którą odparzają się i szybciej psują. Temperatura wynosi tu około 10 stopni Celsjusza, panuje wyższa wilgotność, jak w piwniczce.
  5. Boczna półka (na drzwiach) to najcieplejsze miejsce w lodówce. Przestrzeń ta przeznaczona jest dla produktów, które nie wymagają niskiej temperatury. Soki, musztarda, majonez, mleko, jaja.

Zasady przechowywania w zamrażarce:

  1. Substancje ciekłe podczas zamarzania zwiększają swoją objętość, dlatego chcąc zamrozić zupę czy sos w słoiku, nie należy go zakręcać, ponieważ jest ryzyko, że pęknie.
  2. Świeżych produktów do zamrożenia nie kładziemy w zamrażalniku obok tych zamrożonych, może to powodować częściowe rozmrażanie.
  3. Żywność najlepiej jest przechowywać kategoriami, produkty zbożowe osobno, mięso osobno, warzywa i owoce osobno.

Przechowywanie poszczególnych produktów spożywczych:

Pieczywo:

Kupując większe ilości pieczywa, świeże pieczywo warto zamrozić i rozmrażać w piekarniku (ok. 150 stopni) przez kilka minut tuż przed spożyciem. Będzie mięciutkie i chrupiące.

Przechowując pieczywo w chlebaku, najlepiej pozbyć się foliowych siatek, które przyspieszają proces gnicia, świetnie sprawdzają się woreczki lniane, jednak w razie ich braku wypieki należy wrzucić do chlebaka luźno, a w rogu chlebaka umieścić połówkę ziemniaka lub jabłko, które zapewnią odpowiednią wilgotność. (Należy pamiętać o tym aby zużyć jabłko czy ziemniaka zanim się zestarzeją i zgniją)

Chcąc by chleb, czy bułki były miękkie i świeżutkie jeszcze następnego dnia, wystarczy je odrobinę zwilżyć i wstawić do piekarnika na kilka minut.

Suche bułki możemy zmielić na bułkę tartą lub wykorzystać je do wykonania zapiekanek, czy grzanek do zupy.

Artykuły sypkie:

Makarony przeważnie przechowywane są w szczelnie zamkniętych opakowaniach foliowych, które dość skutecznie uniemożliwiają molom, czy wilgoci przedostanie się do produktu. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku mąki, niektórych kasz i ryżu. Kupując te produkty, zwłaszcza zapakowane w papier, warto w naszej spiżarni zabezpieczyć je za pomocą dużych, plastikowych pojemników na zatrzaski, w których umieścimy nasz zapas zbiorczo. Produkty do aktualnego spożycia najlepiej jest przesypać do szklanych słojów lub innych pojemników z szczelnym zakryciem

Orzechy

Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Buliony i zupy:

Mrożony bulion można przechowywać nawet do 3 miesięcy.

Zioła i przyprawy świeże:

Zachęcam by świeże pociąć i zamrozić w szklanych słoiczkach. Ja robię tak ze szczypiorkiem i koperkiem. Przechowywane w ten sposób nadają się do spożycia przez 10 miesięcy.

Szpinak przechowuj w lodówce, zawinięty w papier ręcznikowy.

Laskę cynamonu i goździki po użyciu można umyć w ciepłej wodzie, osuszyć i użyć ponownie jeszcze kilkakrotnie.

Owoce i warzywa:

Młoda kapusta lubi chłód i samotność, przechowuj ją pojedynczo, w lodówce przetrwa 2 tygodnie. Pokrojona na mniejsze kawałki i zamrożona wytrwa w zamrażalniku 6 miesięcy.

Dynię przechowywać można przez okres 6 miesięcy w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15 stopni. Można ją też zamrozić i przechowywać 12 miesięcy.

Awokado można zblendować, skropić cytryną i zamrozić. Przechowywane w zamrażalniku będzie zdatne do spożycia przez 12 miesięcy.

Dojrzałe awokado trzymamy w lodówce do 3-4 dni. Przekrojone awokado (najlepiej z pestką) należy skropić sokiem cytryny (aby nie czerniało), tak zabezpieczone można przechowywać w lodówce ok. 2 dni.

Ogórki w lodówce szybko tracą smak i szybciej się psują.

Kalafiory i brokuły dłużej zachowują świeżość kiedy są przechowywane w lodówce, można je również zamrozić, dzięki czemu ich okres przydatności wydłuży się do 12 miesięcy. Przed mrożeniem należy przelać je wrzątkiem aby zachowały kolor i smak.

Ziemniaki i buraki wystarczy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Nie należy trzymać ich w foliowych siatkach, przyspiesza to ich starzenie.

Świeże pomidory trzymamy w suchym miejscu, dojrzałe w lodówce.

Truskawki i maliny przechowujemy w lodówce, na gornej półce przez 3-4 dni. Powinny być rozłożone na ręczniku papierowym, w pojemniku bez przykrywki, przykryte papierem ręcznikowym z wierzchu. Zamrożone mogą przetrwać rok.

Banany warto obrać, pociąć i zamrozić, dzięki czemu możemy swobodnie kupić ich większą ilość. Zachęcam do kupowania „samotnych bananów”, te pojedyncze, oderwane od kiści sztuki są całkowicie zdatne do spożycia, niemniej jednak przez nasze przyzwyczajenie do kupowania kiści, pojedyncze banany w ogromnych ilościach idą na zmarnowanie.

Chcąc by banany szybciej dojrzały, wystarczy położyć je obok jabłek lub wstawić do lodówki. Skórka pociemnieje, a środek będzie miękki i słodki.

Jabłka przyspieszają proces dojrzewania innych owców, dlatego powinniśmy trzymać je w oddzielnym koszu. Z obierek jabłkowych możemy zrobić napar,wystarczy woda, obierki, imbir i goździki, ewentualnie substancja słodząca na koniec (cukier lub miód).

Nabiał:

Twaróg można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, jego świeżość możemy przedłużyć przechowując go w lodówce na talerzu, oprószonego solą.

Masło przechowywać w lodówce można do 4 tygodni, w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Masło klarowane w temperaturze pokojowej można przechowywać do 9 miesięcy, w lodówce do 15 miesięcy.

Sery można zamrozić w kawałku lub strate, warto zaznaczyć, że po rozmrożeniu będa kruche. Fantastycznie natomiast wciąż nadawać się będą jako dodatki do dań na ciepło.

Jaja: białka jaj można zamrozić w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku, przechowywane tak nadają się do spożycia przez 3 miesiące. Rozmrażamy je zawsze w lodówce.

Przydatność do spożycia:

Tutaj zacytuję fragment książki „Bez Resztek” Jagny Niedzielskiej:

Ważna informacja jest taka, że istnieje rozróżnienie między określeniami „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”.

Oficjalnie termin przydatności do spożycia („należy spożyć do”) to termin, po którym produkt ma być bezwględnie wycofany z obrotu.Wycofywane są nawet produkty, które nie mają oznak zepsucia. (…)

Drugie określenie, czyli „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”, mówi o tym, kiedy najlepiej spożyć dany produkt, ale informuje jednocześnie, że po wskazanej dacie może on być nadal zdatny do jedzenia.

Wiele produktów jeszcze chwilę po upływie daty przydatności nadaje się do spożycia. Poniżej kilka wskazówek jak rozróżnić ich świeżość lub jej brak:

Jaja: Wystarczy wykonać test ze szklanką wody. Surowe jajko wkładamy ostrożnie do szklanki pełnej wody, jeśli wypływa na wierzch, oznacza, że jest już stare i nie nadaje się do spożycia, jeżeli wciąż znajduje się na dnie, można zjeść.

Mąka: Nadaje się do spożycia tak długo, jak długo nie wydziela żadnego zapachu.

Oliwa: jest jadalna dopóki ma świeży, trawiasty zapach.

Nabiał: może być dobry jeszcze kilka dni po terminie, warto sprawdzić czy produkt nie jest zważony, kwaskowaty w smaku, zapachu.

Makaron soczewica sucha, czy fasola nadają się do spożycia nawet kilkadziesiąt dni po terminie.

Przykładowa zawartość domowej spiżarni:

  • Kasza gryczana
  • Kasza jaglana
  • Ryż
  • Makaron
  • Wafle kukurydziane
  • Płatki owsiane/jaglane
  • Płatki ryżowe/gryczane błyskawiczne
  • Płatki kukurydziane
  • Mąka pszenna/kukurydziana/gryczana
  • Passata pomidorowa
  • Koncentrat pomidorowy
  • Oliwki
  • Ogórki kiszone
  • Groszek konserwowy
  • Owoce konserowane
  • Kukurydza konserwowa
  • Fasola czerwona konserwowa
  • Tuńczyk konserwowy
  • Soczewica sucha
  • Cieciorka sucha
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Pasta Curry
  • Mleko w proszku
  • Mleko krowie/owcze/roślinne
  • Ocet
  • Masło orzechowe
  • Cukier
  • Miód
  • Sól
  • Proszek do pieczenia
  • Soda oczyszczona
  • Przyprawy
  • Suszone owoce
  • Orzechy
  • Kawa
  • Herbata
  • Filtry do uzdatniania wody
  • Woda w 5l baniakach
  • Pieczywo – do zamrożenia
  • Szczypiorek – do zamrożenia
  • Koperek – do zamrożenia
  • Mrożone owoce
  • Mrożone mieszanki warzywne
  • Mięso – do zamrożenia lub do weków
  • Słodycze: czekolada/ciastka/chałwy

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply Ola 16 marca 2020 at 14:27

    Bardzo przydatny post! Na pewno skorzystam z tych porad. Aż mi się zachciało zrobić porządki w kuchennych szafkach 🙂

    • Reply Patrycja Persona 3 kwietnia 2020 at 18:10

      dziękuję Ola <3

  • Reply 3m 8210 4 kwietnia 2020 at 17:47

    I am really pleased to say it’s an interesting post to read.

    King regards,
    Abildgaard Duke

  • Reply ปั้มไลค์ 8 lipca 2020 at 03:11

    Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

  • Reply ทิชชู่เปียกแอลกอฮอล์ 8 lipca 2020 at 03:12

    I really like and appreciate your blog post.

  • Reply กรองหน้ากากอนามัย 8 lipca 2020 at 03:13

    Thank you ever so for you article post.

  • Reply เบอร์มงคล 8 lipca 2020 at 03:14

    Hi there, after reading this amazing paragraph i am as well delighted to share my knowledge here with friends.

  • Reply SMS 8 lipca 2020 at 03:16

    Very good article! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing.

  • Reply Banks Near Me 14 października 2020 at 19:19

    This is nice article you shared great information i have read
    it thanks for giving such a Blog for reader.

    Best regards,
    Demir Cannon

  • Leave a Reply